Figyelem!

A honlapunk íjakat* és más vadász eszközöket tartalmaz.

Amennyiben Ön szakmai célú látogató kérem lépjen be, mivel oldalaink csak és kizárólag szakmai célú információkat tartalmaznak.

Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat!

Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, és a lapon található információkra kizárólag szakmai célból van szüksége.
* Az íj a 175/2003. Korm. rendelet alapján a közbiztonságra fokozottan veszélyes eszköznek minősül.


Tovább az oldalra
Gyorstalpaló - íjvásárláshoz

Az elmúlt tíz év alatt nagyjából megszázszorozódott az íjászattal foglalkozók száma. Egyre többen kapnak kedvet ehhez a közösségi kikapcsolódáshoz, így a szakboltok száma is gyarapodik szépen. Első íjunk megvásárlása előtt mindenképp érdemes megismerni néhány alapfogalmat, átgondolni, milyen íjat szeretnénk és felmérni a költségeket. Igyekszünk segítséget adni a jó választáshoz.A vásárlás nem a boltban kezdődik

Hogy milyen típusú íjjal bírunk el, egyáltalán melyik karakterisztika illik hozzánk, szobában ülve lehetetlen eldönteni. Matyasovszki Tamás, tapasztalt íjász szerint kezdőként vásárlás előtt érdemes a legközelebbi egyesületet felkeresni.   Hagyományőrző, íjászattal foglalkozó csoportosulás ma már számtalan van, be nem jegyzett, inkább baráti körhöz hasonlító egyesületektől a sportszakosztályokig. Ebben a körben - mondja Matyasovszki - szinte kizárólag befogadó szellemű közösségeket találunk, akik szívesen segítenek, tanácsokkal látnak el bennünket, megfelelő íjunk megtalálásához.

 

 

Csak olyan íjat érdemes megvenni, amit már kipróbáltunk! 


Nem csupán a tanácsok és a segítség miatt érdemes felkeresni egy ilyen kört - több íjat ki is próbálhatunk, így már úgy mehetünk vásárolni, hogy tudjuk, melyik eszközt is szeretnénk megvenni. Később aztán egy közeli egyesületben vagy közösségben sajátíthatjuk el a megfelelő íjhasználatot. Az alapok már két hét alatt megismerhetők, további néhány hónap gyakorlás után pedig az első sikerélményeket is megtapasztalhatjuk. Kellő kitartással és tehetséggel fél év után részt vehetünk első versenyünkön is - persze ehhez heti több alkalommal illik kézbe venni íjunkat.


Alapfogalmak

Az interneten való tájékozódás, illetve beszélgetések során biztosan találkozunk alapfogalmakkal, amiket választás előtt szükséges megismernünk.

Szarvak: Az íj két végének részei, kilövéskor plusz erőkart biztosítanak. Szerepüket elsősorban dőlésszögük határozza meg, ettől függ, hogy mekkora pluszenergiát adnak a nyílvessző kilövéséhez.

Kifutó: Kis támaszték az íj markolatán, a nyílvessző számára. Könnyebbé teszi az íj használatát, a pusztai íjakról hiányzik.

Húzó- vagy fonterő: Meghatározó tulajdonság. Ez az adat mutatja meg, mekkora erő kell a húr kihúzásához (1 font=0,453 kg). A különböző íjaknál jobb esetben nemcsak a fonterőt adják meg, hanem azt is, hogy ez hány colra érvényes, azaz mekkora kihúzásra vonatkozik - ez íjanként eltérő, általában 28 col (Kassai-íjaknál 30), gyerekíjaknál pedig 24 colos érték. A megfelelő fonterő kiválasztása kortól és nemtől is függ, persze mindenkinek személyesen kell kipróbálnia, mennyit bír kihúzni. A választásnál azt is észben kell tartani, hogy egy íjászattal töltött délutánon akár több százszor is meg kell feszítenünk íjunkat. Ne válasszunk olyan eszközt, amit épphogy meg tudunk feszíteni. Egy öt-nyolc éves gyerek kb. tizenkét-tizenöt fontnyi húzóerőt képes kifejteni, tizennégy éves korig pedig ez az érték huszonöt-harminc fontra is nőhet. Nőknek általában harmincöt fontos húzóerő a maximum, egy átlagos férfi pedig a negyvenfontos eszközzel is elbír. Vadászatra használt íjaknál követelmény a legalább ötvenfontos húzóerő. Kezdőknek erős íjat vásárolni nem célszerű, hiszen a helyes lövéstechnika elsajátítását nehezíti, ha az erőkifejtésre koncentrálunk. Fontos megemlíteni azt is, hogy egy íj hatékonysága nem csupán húzóerő kérdése. Elsősorban persze az számít, hogy milyen kezdősebességgel lőjük ki a vesszőnket. Ez azonban több tényezőn múlik, így az íj anyagán, a szarvak vagy karok kialakításán, a kifutón, valamint a húzáshosszon, előfeszítettségen, sőt a felajzás magasságán is.  

Ne válasszunk olyan eszközt, amit épphogy meg tudunk feszíteni!

Húzáshossz: Azt mutatja, milyen hosszon húzhatjuk ki íjunkat anélkül, hogy károsodna, szabatosabban kifejezve: a nyílvessző ideggel érintkező része, illetve az íj háta közt, megfeszített állapotban mért távolság. A számunkra legmegfelelőbb íjat megtalálásához, meg kell mérnünk saját húzáshosszunkat. Ennél rövidebb húzáshosszú eszközt ne vegyünk, hiszen túlfeszítve könnyen tönkretehetjük íjunkat.

Előfeszítettség: A tradicionális íjak karjai leajzott állapotban előrehajlanak, felajzásnál a karokat ellenkező irányba, hátrafeszítjük. Az előfeszítettség a karok leajzott állapotú előrehajlása. Kezdők számára nem ajánlott az erősen előrefeszített íj, a felajzásnál ugyanis könnyen kifordulhat az eszköz. A szakszerű felajzás némi gyakorlást, kezdetben segítséget is igényel. Ha szakszerűtlenül csináljuk, és ezért károsodik az íjunk: ugrik a garancia!

A felajzás magassága: A markolat belső oldala és a húr közti távolság. Minél közelebb van az íj a húrhoz, annál jobban kihúzható, ugyanakkor minél jobban ki lehet húzni a húrt, annál hosszabb - így nehezebb - vessző szükséges hozzá.


Íjunk anyaga

A magyar tradicionális vagy történelmi íjak úgynevezett merevszarvú reflexíjak. Merevszarvúak, mert szarvuk nem rugalmas, és reflexíjak, mert leajzva a kihúzás irányával ellentétesen íveltek. Koricsánszky Csaba, a Nap Párducai közösség egyik vezetője emlékeztet arra, hogy legtöbb esetben ezek az íjak nem anyagukban, csupán formájukban emlékeztetnek az eredeti fegyverekre. Vannak természetes anyagokból készült íjak is, de ezek egyrészt nagyon drágák - nagyjából százhúszezer forintos árnál kezdődnek -, másrészt rendkívül érzékenyek páratartalomra és hőre, ápolásuk, használatuk nagy odafigyelést igényel. Aki mégis ilyen fegyvert szeretne, Grózer Csabát és Ihász Oszkárt keresheti. Ők azok az íjkészítő mesterek, akik elsősorban természetes anyagokból készült íjakkal foglalkoznak - világosít fel minket Koricsánszky.

Ugyanakkor még a legnagyobb mesterek sem tartják szentségtörésnek, ha nem az eredeti anyagokból készült íjakat használunk. Kassai Lajos, világszerte számon tartott íjkészítőnk szerint ugyanis „nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek, és a XXI. század technológiáját és anyagát kell beletenni ezekbe az íjakba. (…) Így ezek az íjak gyakorlatilag elnyűhetetlenek.”

 

 

Az íjászok túlnyomó többsége ennek megfelelően ma már kétféle íjat: műgyanta és laminált íjat használ. A műgyanta íjak olcsóbbak, a lamináltak valamivel drágábbak - elsősorban előállításuk összetett mivolta miatt. A műgyanta íjak elterjedtebbek, mivel olcsóságuk mellett a környezeti paraméterekre sem érzékenyek. Laminált íjak esetében a fa magra műgyanta réteget vonnak. Ez ugyan könnyebbé teszi az eszközt, de két gyenge pontot is jelent, egyrészt a ragasztást, másrészt a fát, mint anyagot. A ragasztás és a fa miatt az eszköz érzékenyebb a hőmérsékleti viszonyokra, és karbantartást is igényel, esetleg a hibás faanyag jelentheti az eszköz korai végét. Kinézetre nem sok különbséget láthatunk, hiszen ezeket az íjakat általában bőrrel bevonva árulják, így téve esztétikusabbá a fegyvert. A műgyanta és laminált íjak jellemzően tizennyolcezer és negyvenhatezer forint közötti áron szerezhetők be, hozzátéve, hogy kivitelezőtől és üzlettől függően a felső határ képlékenyebb.

 

                                                           (forrás: http://www.fogyasztok.hu/cikk/20090407/hagyomanyorzo_ij_vasarlas_valasztas_minoseg_es_ar)